Preloader
UA
get_quote

Що таке Navisworks?

Категорія

Публікація: 08.02.2022

BIM-моделювання дозволяє сучасному будівництву робити набагато складніші проекти, але в той же час зростає кількість елементів і наповнення проектів і креслень. Всі ці можливості приносять нові проблеми і вимагають нових рішень. Одне з головних таких рішень це  – Navisworks.

Отже, що таке Navisworks?

В основному, ця програма використовується в будівельних галузях, у яких ми працюємо. У цій програмі користувачі можуть створити просту та легку 3D-модель, переглянути її швидше, ніж у будь-якому іншому програмному забезпеченні BIM, з пакетом корисних інструментів, які можуть допомогти виділити моменти, які вам потрібні. Є можливість створювати заблоковані види з коментарями, червоними лініями і навіть розмірми.

Navisworks може відкривати понад 60 типів файлів і керувати ними. Деякі файли CAD можна експортувати безпосередньо у файл формату Navisworks, інші CAD можна трансформувати в IFC або інші популярні формати, які можливі в більшості «будівельних» програм.

На офіційному сайті можна знайти три версії програми - Freedom, Simulate і Manage.

Autodesk Navisworks Manage

Autodesk Navisworks Manage надає всі інструменти, необхідні для безперебійної роботи ваших будівельних проектів. Navisworks Manage поєднує візуалізацію всіх типів моделей, точне копіювання проектів, 5D-графічне моделювання будівництва та виявлення перетинів. Це дозволяє всім, хто працює над проектом, використовувати одні й ті ж дані, незалежно від того, створюють вони 3D-моделі, переглядають їх чи перевіряють.

Autodesk Navisworks Simulate

Ця версія дозволяє створювати точні копії проектів, а також моделювати 5D графіки майбутніх будівельних робіт.

Це рішення для експертизи архітектурно-будівельних проектів, що дозволяє повністю контролювати результати. Він перевіряє моделі та дані всіх учасників процесу проектування.

Autodesk Navisworks Freedom

Дивлячись на назву версії, можна зрозуміти, що вона є безкоштовною. Це дозволяє передплатникам переглядати проект, створений у Revit або інших програмах для малювання. Крім того, це допомагає створювати файли NWD, які більш оптимізовані та простіші, ніж файли CAD.

Найкорисніша та найважливіша функція версії Freedom – перегляд файлів NWD. Також добре підійде замовнику, якому не потрібно перевіряти модель на наявність перетинів, а просто оглянути фінальну роботу.

Розширення файлів

Ви читали вище про файли NWD. Як і інше програмне забезпечення, Navisworks також має свої типи файлів:

NWC (Navisworks Cache File) – цей формат містить кешовані файли перетвореної моделі. За допомогою експортерів Navisworks користувачі можуть створити кешований файл і зберегти його у форматі NWF або NWD.

NWD (Navisworks Document) – цей формат містить всю інформацію, необхідну для перегляду та редагування моделі. Є моделі з проекту, збережені види з усіма мітками і все це в одному файлі. Зазвичай інженери та BIM-менеджери називають це "публікацією файлу Navisworks".

Головна перевага цього формату в тому, що його може переглядати будь-який бажаючий навіть із програмою Freedom, тому він ідеально створений для замовників та підрядників, з якими ви працюєте.

NWF (Navisworks File Set) – містить посилання на файли NWC та об'єднує всі моделі в один файл. Він використовується інженерами для координації моделі та оновлення посилань після виправлення, оскільки всі зміни будуть оновлені під час наступного відкриття файлу.

Переваги Navisworks

Найбільшою особливістю Navisworks є виявлення конфліктів. Можливо, це головна причина, чому ця програма така важлива. Але які інші переваги вона має?

По-перше, Navisworks створює "легку" модель, тому ви можете відкрити повний проект і просто пройтися ним, щоб побачити, як ваша будівля виглядає всередині, чим зазвичай не можуть похвалитись програми BIM.

По-друге, ви можете налаштувати елементи, які потрібно перевірити, відповідно до інформації, перетвореної з BIM-моделі. Тип або навіть один елемент, який вам потрібний. 

Також ви можете створювати набори елементів, посилань та моделей, які вам потрібні. Далі програма все зробить для вас. І, звичайно, ви також можете перевіряти перетини в одній системі, які накладаються.

По-третє, це програмне забезпечення дозволяє як бачити колізії в динамічному режимі, так і генерувати звіт у форматі XML, HTML чи текстовому вигляді - TXT. Кожному знайденому перетину можна встановити статус, додати довільний текстовий коментар — все це відображається у звіті разом з геометричними параметрами. Крім того, HTML-звіт вставляють ілюстровані види моделі в місці перетину.

По-четверте, Navisworks має Collaboration Toolkit з широкими можливостями для обміну необхідною інформацією з іншими членами команди. І тому існує ціла вкладка «огляд», у якій є текст та функції малювання, розміри і теги.

D:\Work Dropbox\Vlad Patsamai\Additional tasks\Articles\Navisworks\Screenshot_9.png

Оскільки Karno Energy є аутсорсинговою компанією, яка працює в BIM із командами по всьому світу, нам потрібно вирішувати перетини в 3D-моделі. Деякі з них можна знайти під час моделювання, але більшу частину просто так не побачиш. Тому ми використовуємо Autodesk Navisworks. Це допомагає нам виконувати роботу швидше та підвищити якість кінцевої моделі.